SPARKEL-yoga

Sparkel-yoga

Rust is een hele klus.

Echte rust is tegenwoordig best lastig. We krijgen tegenwoordig oneindig veel meer prikkels binnen dan vroeger. Niet alleen maar van TV, computer, games, of dat soort dingen, maar ook gewoon op straat, op school of in de hobbyclub.De prikkels zijn misschien het probleem niet, het gebrek aan tijd om ze te verwerken wel. Bij Spoenk Sprakel geven we aandacht aan rustprikkels.


Belang van rust ...

Voor kinderen en tieners  (en ook voor jezelf) is het belangrijk om even niks te doen of te hoeven. Best lastig want de kideren zijn als zo gewend aan al die prikkels, dat maakt dat echt even stilzitten of niets doen een hele opgave is. Bij Spoenk Sparkel gaan we de kinderen echt af en toe 'stil' zetten. Even luisteren naar je lichaam, voelen wat er te voelen is, ... De prikkels zijn er gewoon overal, elke dag. We kunnen ze maar beperkt wegnemen. Spoenk Sparkel creëert de tijd om de prikkels te verwerken. Jong geleerd, is oud gedaan! Wanneer ze nu leren hoe ze echt kunnen ontspannen en ontsnappen aan alledag, hebben ze daar later veel profijt van.


DUS ... tijd voor yoga!!!

SPARKEL-kinderyoga


Hoi, leuk dat je de weg naar kinderyoga gevonden hebt op mijn website.

Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen: kinderen moeten eerst hun energie vrijlaten vooraleer ze kunnen ontspannen. Daarom is een kinderyogasessie veel actiever en bij momenten ook luidruchtiger dan bij volwassenen.Kinderyoga is een avontuur waarbij plezier beleven op de 1ste plaats staat en er geen prestatiedrang heerst.

Het gaat om het voelen, ervaren, ontdekken en beleven. Op een speelse manier maakt het kind kennis met yogahoudingen, ademhaling, zintuigen en de yogaleefregels. Na de inspanning wordt ontspanning aangeboden via oa een verhaal of een massage.Het begin en het einde van de les gebeurt steeds op dezelfde manier zodat de sessies vertrouwd en veilig voelen voor de kinderen. Op het einde van de sessie krijgen de kinderen de mogelijkheid om hun gedachten, gevoelens, belevingen te delen via een praatronde of een creatief luik. Thema’s uit de leefwereld van het kind vormen de leidraad tijdens de lessen: de seizoenen, het bos, de zee, vakantie, pesten, respect, …

De sessies gebeuren in groep.

SPARKEL-ouder-kindyoga


Q-time voor ouder en kind in de vorm van yoga! De sessies zijn een mix van yoga, bewegen, massage, spelletjes, liedjes/versjes, verhaaltjes en ontspannen opgebouwd rond een thema. Er wordt een gevoel van veiligheid gecreëerd.De aandacht, de fantasie en de natuurlijke drang naar beweging van het kind (en de volwassene) worden geprikkeld zodat het uitdagend en plezierig blijft. Geen enkel kind kan en wil een uur lang stilzitten en dat hoeft ook helemaal niet! En als je kind even niet wil meedoen, maar liever kijkt, dan kan dit. Samen met je kind op een speelse en ongedwongen manier plezier beleven en genieten van het samenzijn! Samen even uit je hoofd en lekker in je lichaam komen! Je hoeft zelf geen ervaring met yoga te hebben, alleen heel veel  zin!

Yoga heeft veel lichamelijke voordelen alsook een positieve impact op het emotionele en mentale welzijn.


Voordelen op lichamelijk vlak:

1) ondersteuning van de natuurlijke ontwikkeling van het kind: 

  • kracht opbouwen
  • grove en fijne motorische vaardigheden worden geoefend.
  • ontdekken van hun lichamelijke mogelijkheden en grenzen

2) ondersteuning van de lichaamsstelsels van kinderen in de groei

  • de spijsvertering bevorderen
  • ontspannen en kan hyperactiviteit of energiegebrek tegengaan

3) een multisensorische ervaring

4) vitaliteitsbevordering en bewustwording van de ademhaling


Voordelen op emotioneel en mentaal vlak:

1) vergroting van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde

2) ontspanning en stresshantering

3) het lichaam en de geest weer in balans brengen

4) emoties reguleren